Nytt år

elsaoardurVår hingst Arður frá Lundum II kommer att betäcka hemma hos oss på Stall Tängby under säsongen 2016.

Arður kommer att tävlas av Elsa och det betyder att vi kommer att styra när han betäcker.

Betäckningsavtal 2016

SM 2014 på Wången

wangenVi är hemma igen efter SM 2014 på Wången. Det blev även i år ett lyckat mästerskap för Elsa och hennes hästar.

Många mil i bussen, närmare bestämt 120 st och fem dagar på vad jag tycker är Sveriges vackraste tävlingsplats, slutade med ett SM-silver i V1u (fyrgång) och en sjätteplats i T1u (tölt) med Kopar frá Sunnuhvoli. Med Biða frá Ríp blev den en fjärdeplacering i F1u (femgång).

 

 

elsaokopar_sm2014_1elsaokopar_sm2014_2

 

 

 

 

 

 

 

Som om det inte var nog med det blev Elsa och Biða uttagna till landslaget som ska representera Sverige på de Nordiska Mästerskapen i Herning, Danmark i slutet av juli.

elsaobida_sm2014
landslaget2014

 

Välkommen med ditt sto!

ardurokopar

Arður frá Lundum II och
Kopar frá Sunnuhvoli betäcker hemma på Stall Tängby hela 2014.

Vi väntar med spänning på Kopars första avkommor i Sverige.

 

Arðurs avkommor visar sej vara helt fantastiska. Dom har en ridbarhet (som sin far) utöver det vanliga och är mycket trevliga att hålla på med. Du som har en Arðuravkomma får gärna skicka bilder och berätta lite om den för mej.
Nedan några bilder på avkommor födda 2010 eller senare.

arivinteriAri från Rosenlund
f 2010

Ari är en kopia av sin pappa både att se på och att rida. Han tränas av Robin och Erika just nu och är så lovande att han förmodligen kommer till visning redan i år som fyraåring.
Ari ägs av min dotter Emelie som kan skratta sej lycklig för det.

 

 

rockyRocky från Rån
f 2010

Här rids Rocky av My Tengelsen och är mycket lovande.

Rocky ägs av Liselott Tidhult.

 

 

enya
Enya från Tenglagården

f 2010

Här med sin ägare
Therese Tengelsen

 

 

kolurfrbrommagardKolur från Bromma Gård
f 2010

Ägare: Katarina Söderlund

 

 

 

katla
Katla från Mörtsjötorp
f 2010

Ägare: Emma Barigård

 

 

arwen
Arwen från Gröna Gången
f 2013

Ägare: Susanne Sjöström, Gröna Gången

 

 

 

 

helga

 

Helga från Tängby
f 2013

Ägare: Lisa Teverud, Stall Tängby

 

 

 

Påsk i Tängby

Så här fina påskkärringar (och Rolf) fick vi se i Tängby på skärtorsdagen. Det är så roligt att ni vill göra det tjejer och jag hoppas verkligen traditionen fortsätter i många år till. Grannarna bunkrar med godis flera dagar i förväg för det här.

28

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

3

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

5

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

World Toelt i Danmark

elsa_worldtoeltHemma igen efter en fantastisk helg i Odense, Danmark. Det svenska ungdomslaget, där Elsa deltog i femgång, gjorde en strålande insats i Youth Matchen och slutade som delad segrare tillsammans med Tyskland.

Vi har sett fantastiska hästar och träffat många trevliga människor. Ett stort tack till Daniel och Katie och Thorleifur, Tone och Sindri som lät oss (Elsa, Lisa och Biða) övernatta hos dom på vägen ner och hem.

Nu laddar vi om till deltävling två av Vintermästerskapen på lördag. Välkommen dit du också!

 

2014 är Hästens år

Hästens år 2014Hästens år är den kinesiska zodiakens sjunde år i cykeln om 12 år. Hos kineserna symboliserar hästens år det ädla och eleganta men också snabbhet och uthållighet. Det står också för intelligens, vältalighet och frihet. Hästens år associeras också med glädje, flexibilitet, humor och fest.

Med dom orden hälsar jag er välkomna till en ny termin här på Stall Tängby.

Lektionsridningen börjar vecka 7 och det finns ett fåtal platser kvar för dej som har egen häst. Välkommen att höra av dej till oss.

Månaderna går

Det blev ett snyggt avslut på Elsa och Kopars tävlingssäsong när EIRs KM gick av stapeln i början av september. Det blev en seger i fyrgången på fina poängrekordet 7,04 i finalen och i tölten slutade dom på en andraplats.
Elsa och Kopar korades till EIRs klubbmästare för ungdomar 2013.
Det delades ut ett featherprice, där domarna valde ut segraren med motiveringen ‘Mjuk och harmonisk ridning’ och även det gick till Elsa och Kopar.

Elsa och Kopar, EIRs klubbmästare för ungdomElsaokopar_feather

 

 

 

 

 

 

 

Gæðingakeppni-SM i Mönsterås i slutet av augusti skulle vi absolut inte åka till. Men efter uttagningstävlingen på Björsbo, hemma hos Sigfus och Josefin, där Elsa och Biða placerade sej på en andraplats i A-flokk tänkte vi om. Det blev till att packa fullt och ge sej ut på vägarna igen.

Elsa och Biða, Gæðingakeppni-SM

Mot ett vuxet motstånd, tog Elsa och Biða en plats i A-finalen i A-flokk där dom slutade på en sjätteplats och i speedpassen fyra totalt som bästa ungdom.
Mycket, mycket, mycket bra gjort av mina fina tjejer.

 

I slutet av juli styrde vi nosen mot Göteborg och Lag-SM. Där gjorde Elsa och Biða tillsammans med sitt lag EIR en fantastisk insats och slutade på en andraplats.

EIR på Lag-SMDet var spännande ända in på mållinjen. Elsa och Biða bidrog med seger i både femgång och stilpass.
Ett pris som vi skulle ha fått om det hade delats ut var hejarklackspriset. Det var inte många av oss som hade någon röst kvar på hemresan.

 

Vi har i alla fall fått se mycket av Sverige under 2013!

Stora framgångar på SM

I helgen som var har Islandshäst-SM gått av stapeln i Norrköping. Elsa har tävlat sina hästar Biða frá Ríp och Kopar frá Sunnuhvoli. Sammanlagt startade hon i fyra grenar, två med Biða, F1u och Stilpass och två med Kopar, V1u och Tölt.

Här är Elsa och Biða i A-finalen i femgång, F1u där dom belönades med 7,5 för pass av tre domare och ett + för god ridning. Dom slutade på en andra plats och SM-silver. I stilpassen, som var SM-debut, blev det också en silvermedalj för Elsa och Biða på fina poängen 6,50.

 

 

Elsa och Kopar som tävlar sin första säsong tillsammans, var den stora överraskningen. Att dom tog sig till en A-final i fyrgång, V1u var långt över förväntan. Väl där gav dom sina motståndare en ordentlig match. Inför det sista delmomentet ökad tölt ledde Elsa och Kopar fortfarande. Dom mer rutinerade landslagsryttarinnorna Johanna Wingstrand och Felicia Lindblom kom igen på slutet och knep första och andra platsen. Elsa och Kopar slutade på en tredje plats och vann bronsmedaljen, endast sju hundradels poäng från segern.

 

Prisutdelning V1uI tölten, T1u slutade dom på en andra plats i B-finalen, en sjunde plats totalt.

Om tio dagar åker Elsa och Biða ner till Göteborg och deltar tillsammans med sitt lag EIR på Lag-SM. Efter det väntar en välförtjänt vila på några veckor för Biða.

Kopar vilar nu och betäcker sina första ston i Sverige. Välkommen med ditt sto!

Bilderna är tagna av Peter Ljung